Lóra! – Lovas edzések célja az utánpótlás-nevelés

Lovas edzések debrecen

Az ősszel nem csak az iskola nyitja meg újból kapuit a diákok előtt, de a Hunor és Magor Hagyományőrző Lovas Közhasznú Egyesület is tárt karokkal várja a diákokat a szeptemberben induló Lóra! programján, lovas edzések során Debrecenben.

Lovas edzések fő célja az utánpótlás-nevelés

Az Egyesület eltökélt szándéka, hogy aktív, hasznos és fejlesztő tevékenységet biztosítson a diákok számára és tudatosítsa bennük az egészséges életmód, valamint szokásaink és kultúránk megőrzésének jelentőségét. A nevelés központi eleme a ló és lovas közötti harmonikus kapcsolat kialakítása, amihez nélkülözhetetlen a tisztelet, odafigyelés, fegyelem és önbizalom. Az edzéseken a gyerekek nem csak a mozgás élményével gazdagodnak, de jellemük és szellemük is fejlődik. Hiszen a lovaglás átmozgatja az izmokat, fejleszti az állóképességet, egyensúlyfejlesztő, javítja a koncentrációs készséget. A ló közelsége pedig nyugtató, lazító hatással van a lovasokra.

Az oktatáson, testnevelés óra keretében a fiatalok a lovakról való gondoskodással, a lovaglási technikákkal ismerkednek meg. Megtanulnak a lóval kommunikálni és irányítani tudják őket. Ily módon önállóbbak, magabiztosabbak és határozottabbak lesznek. Az aktív részvétellel nem csak állóképességük javul, de szellemük is erősödik.  Mindemellett ösztönözzük őket természetünk, környezetünk tiszteletére!

Elmélet és gyakorlat

A lovas edzések a Nemzeti lovaskultúra kerettantervnek megfelelően, képzett oktatók vezénylésével zajlik majd. A diákok heti két alkalommal, alkalmanként 2*45 percben vesznek részt a képzésben. Elméleti oktatás keretében a diákok megtanulhatják a lóval kommunikáció alapjait, megismerhetik a felszereléseket, a lógondozás és a lovaglás elméleti részét. Gyakorlati oktatás során pedig megtanulhatják, hogyan irányítsák a lovakat, elsajátíthatják a helyes testtartást és a lovaglás technikáját, fő mozzanatait.

Lehetőséget nyújt a program az egyéni fejlesztésre, hiszen 5 fős csoportokra osztva a gyerekek egyéni képességeikhez mérve tudják elsajátítani a tananyagot, így minden diákra kellő figyelem jut segítve őket az egyéni hibák kijavítására és a folyamatos teljesítményjavításra a tanév során.

Terápia a gyermeki léleknek

Az utánpótlás-nevelés mellett a terápiás célzata sem elhanyagolható a lovas edzéseknek. A biztonságos légkörben zajló lovas edzések során a bizalom kiépítése fő szempont. Fontos, hogy  a gyermekben minél hamarabb kialakuljon a bizalom az oktató felé, és a ló iránt. A lovaglás közben a lovas kezét kicsit elengedve, támogató, koordináló tanácsokkal biztatja az oktató, hogy diák a különböző feladatokat magabiztosan, önállóan és helyesen végezze el. A terápiás hatása az óráknak már pár alkalom után érződik, a gyermek megnyílik, kommunikatív lesz, képességei fejlődnek és sikeresebben zárkózhat fel kortársaihoz.

Hogyan lehet a programon részt venni?

A 7-14 éves kor közötti gyerekek számára lehetőség van arra, hogy a heti 5 testnevelésórából, kettőt edzések, iskolán kívüli sport foglalkozáson töltsék, amit az iskolától kapott nyomtatványon igazol, az edzéseket tartó egyesület, szervezet. Heti két testnevelésórát lovas edzésen töltheti a diák, minden szerdán és pénteken 15-17 óra között.

Jelentkezni az alábbi elérhetőségek egyikén lehet szeptember 13-ig:

Telefon: +36308720077
E-mail: hunoresmagor@hunoresmagor.hu

A loves edzések helye a Hunor és Magor Hagyományőrző Lovastanya.

Cím: Debrecen, Bellegelő kert 43/B

További részletek: https://www.lovagolniakarok.hu/

Az Egyesület szeretne felajánlani az ingyenes részvétel lehetőségét egy diák számára. A kezdeményezésről bővebb információk találhatóak az egyesület facebook oldalán: https://www.facebook.com/hunormagor/