6 ok, hogy lovagolni tanuljanak a gyerekek

Lovas edzések iskolások részére lovagolni gyerekek Debrecen

A gyermekkor tele van kihívásokkal, szórakozással, ilyenkor nyílik meg a világ a kicsik előtt. Egy életre szóló élmény a lovaglás is, ami elkíséri őket hosszú éveken keresztül. Nem csak az új emlékek miatt érdemes elkezdeni lovagolni, ugyanis az egyéni fejlődést segíti. A felnőttkorban is jól szolgáló képességeket és készségeket erősíti.

Hogy miért huppanjon a gyermek a kanapéról a nyeregbe? A lovak iránti élethosszig tartó szeretet, a közös munka jót tesz a gyermekkor különböző szakaszaiban. Lovagolni nem csak móka, de igazán nagy motivációs eszköz lehet a fiatalok számára.

1. Egészséges fejlődés

A sport a fizikai egészségre gyakorolt hatásai nem vitatottak. A lovaglással sincs ez másképp, ugyanis mind fizikailag, mind szellemileg serkentő a fiatal szervezet számára. Remek módja annak, hogy a gyermekeket friss levegőre csaljuk és aktívabbá tegyük. A lovaglás átmozgatja izmaikat, fejleszti állóképességüket, és fokozza koncentrációs és koordinációs képességeiket.

Kezdettől fogva a lovaglás fontos tulajdonságokat hív elő a lovasokban. A kitartás, elhatározás, kemény munka, az empátia, a csalódás és a kudarcok kezelése, mind fontos eleme a lovas edzéseknek.

2. Egészség egy életen át

Minél kisebb korban vesz részt egy adott sportban a gyerek, annál biztosabb, hogy életük fontos részévé válik a mozgás, és kevés esély van arra, hogy felnőttkorukban a mozgásszegény életmódot válasszák.

A gyerekek haza jönnek az iskolából, nem ülnek egyből a képernyő elé, hanem szórakoztató, serkentő, fejlesztő, mégis nyugtató mozgásformában vezethetik le plusz energiájukat. Mindennapjaik része lehet a mozgás.

3. Új barátságok köttetnek

A lovagló órák nem csak a tanulásról szólnak. Lovagolni egy nyugodt, barátságos, biztonságos környezetben nem csak élményekkel gazdagítja a lovast, de új barátaikkal is. A lovak szeretete közös nevező a lovasok körében, egy összetartó kapocs, ami az életre szóló barátságok alapja lehet.

4. Önbizalom fejlesztés

Megtanulni a kétszer nagyobb állatot irányítani nem kis feladat, de mondhatni gyerekjáték a megfelelő technikával. Lovagolni, a lóval kommunikálni, koordinálni a saját és a ló mozgását, mind olyan kihívások, amelyek odafigyelést, összpontosítást és önuralmat igényelnek.

A lovas oktatás nagyszerű módja annak, hogy bátorítással és tanácsokkal ösztönözve épüljön a gyermek önbizalma és bizalma mások felé.

A lovaglás a speciális igényű gyermekek számára is alkalmas fejlesztés és rehabilitáció szempontjából, hiszen a terápiás lovakkal való interakció segít a bizalomépítésben, a gyerekek egészséges fejlődésében.

5. Kitartásra nevelés

A lovaglás fontos eszköz a gyereknevelésben, hiszen a gyermekek saját bőrükön tapasztalhatják, mennyi mindent kell megtenni ahhoz, hogy mozgásra bírják a lovat és vezessék egész idő alatt. Elsajátítsák a különböző technikákat, felvegyék a megfelelő attitűdöt, ami a lovakkal való kommunikációhoz és a közös feladatvégzéshez szükséges.

Idővel felidézve a tanultakat az eléjük gördülő akadályokat kitartóan, összeszedettebben, ösztönösen lesznek képesek kezelni.

6. Önzetlenségre ösztönzés

Lovagolni, a lovat koordinálni, gondozni kemény munka, mégis az állatokkal való foglalkozás segít abban, hogy a gyerekek ne önmagukat helyezzék a központba, hanem olykor másokat. A gyerekek hamar megérthetik, hogy valaki más szükségleteit is figyelembe kell venni sajátjukon kívül, hiszen a lovakat ápolni, etetni kell. Lovaglás közben, pedig nem lehet figyelmen kívül hagyni reakciójukat, jelzéseiket.

+1. Felelősség tudat

A lovak kezelése felelősségteljes feladat, amit már a gyerekek is hamar megtapasztalhatnak. Tiszteletre és a fegyelemre neveli őket, mivel lovas edzéseken a gyerekek megtanulnak gondoskodni lovakról, tisztelni azokat, az oktatókat és kortársaikat. A foglalkozások során felelősségérzetet és elszámoltathatóságot tanulnak, amivel megállhatják helyüket a nagy világban.

A lovak közelségében a gyermekek olyan értékekkel gazdagodnak, ami ösztönzi őket az egészségtudatos, aktív, felelősségteljes életre.

A Hunor és Magor Hagyományőrző Lovas Egyesület Debrecenben várja a lovagolni vágyó gyerekeket, már 4 éves kortól. Barátságos, nyugodt környezetben, képzett oktatókkal és gyakorlott lovakkal.