A lovas kiképzése

Testi és lelki elvásárások a lovassal szemben lovas kiképzése során

A lovas kiképzése megkövetel olyan testi és lelki tulajdonságokat mint:

a ló eszményi szeretete nagy türelem és kitartás, nyugalom, erély, elszántság és lélekjelenlét. Ahhoz, hogy eredményes idomító lehessen, értenie kell a ló elbírálásához, jártas legyen a lóismeretben, mind küllemtani, mind anatómiai szempontból; nem csupán a csontok és izmok neveit és elhelyezkedését kell ismernie, hanem azok egymáshoz való viszonyát és működését mozgás közben.

Érzéke legyen a lóval való bánásmódhoz és tudjon a lovak egyénenként különböző érzékenységéhez alkalmazkodni, a ló felfogóképességéhez megtalálni a legkönnyebb és legcélszerűbb módot ahhoz, hogy a lóval legjobban megértetni és érzékeltetni tudja saját akaratát. ]ól átgondolt munkafelépítés mellett a helyes lovas-befolyást úgy tudja érvényesíteni, hogy a lónak a munka, vagy a sportszerű kiképzés ne legyen soha megerőltető és így a ló, a lovas iránti bizalommal telve, kedvvel és engedelmesen adja mindazt, amit tőle követelünk.

A lovas képes legyen a hibát mindig önmagában megkeresni, hogy ezzel elejét vegye a lovával való esetleges összeférhetetlenségeknek. Ezért kell foglalkoznia a lovasnak a lovaglás elméletével, hogy annak részleteiben is elmélyedve, ne legyen nehéz a hibákat önmagában megtalálnia.

A testi alkalmassághoz tartozik: jól épített, arányos test, hajlékonyság, rugalmasság és ügyesség, amelyek után a ló helyes befolyásolásához feltétlenül szükséges jó ülést kell elsajátítania. A lovas szervezetének mindenképpen egészségesnek kell lennie, hogy sportszerű életmód mellett a lovas kiképzése hatékony legyen, hogy végre tudjon hajtani nagy teljesítményeket.

Forrás: Lovaglás és Hajtás 1954, reprint kiadás