Tereplovaglás

A harmadik időszak. A harmadik időszakban a fiatal lovasokat a feszítő zablával kantározott ló lovaglására tanítsuk meg tereplovaglás során.

A lovardában való kiképzés mellett, lovagoltassunk tereplovaglás formályában folytatódik. Az egyenletes iram pontos és nyugodt betartásának gyakorlására mind hosszú, egyenes vonalakon, mind változatos terepen.

A vezetést feszítő zablával előzőleg álló lovon magyarázzuk meg és mutassuk be, hogy a fiatal lovas járatlansága miatt ne adódjanak a további kiképzés folyamán fölösleges nehézségek.

Felhívjuk a fiatal lovasok figyelmét, hogy a feszítő zabla nem arra való, hogy azzal a lovat meghatározott tartásba kényszerítsük. A lovaknak a feszítő zablán jó ülés, finom kéz és lábszár befolyás mellett, bár tartásban, de szabadon kell járniok.

A harmadik időszakban mindazokat a gyakorlatokat, amelyeket a lovas az előző időszakban megtanult, megismételtetjük.

A harmadik időszak befejeztével a fiatal lovas megkapta a szükséges alapot a további fejlődéséhez és az esetleg magasabb kiképzéshez.

A lovassport szakosodása szerint képezi magát tovább az iskolalovas, az ugrólovas, a militáry lovas és a magasiskolát lovagló lovas. A különleges lovaglásfajtákhoz tartozik a versenylovaglás is. Ezekkel a speciális továbbképzésekkel könyvünkben a megfelelő fejezetekben foglalkozunk részletesen.

Forrás: Lovaglás és Hajtás 1954, reprint kiadás